Beleef méér al wandelend in de Leiestreek.
Vorige maand ging ik wandelen in de Leiestreek op uitnodiging van Toerisme Leiestreek, yay! Ik mocht één van de 10 Leietrips uittesten en koos voor “Lyrisch wandelen in het ongerepte Land van Streuvels”. Het werd een actief weekend vol prachtige uitzichten, leuke stops, af en toe een bui maar vooral veel fun. Leuk voor jong én oud. Lees in deze blogpost hoe ik het weekend beleefde.
10 Leietrips
Toerisme Leiestreek maakte 10 kant-en-klare minitrips om te fietsen en te wandelen. Normaal zou ik een fietsweekend verkiezen, maar eigenlijk wandel ik ook heel graag dus gingen we eens voor de wandeloptie. De trips zijn zo opgesteld dat ze allemaal gemakkelijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Gemakkelijk én goed voor een kleine ecologische voetafdruk ;). De meeste paden zijn ook autovrij en de wandeling of fietsroutes zijn te volgen via knooppunten. Sommige delen van de route kwamen we zelfs niemand tegen, héérlijk rustig! Omdat niet iedereen een hele dag door zou willen wandelen / fietsen, dachten ze ook aan chillax momentjes met leuke Leiespots, uitgebaat door creatieve ondernemers uit de regio: knusse eethuisjes, topbistro’s, hippe koffiebars en gezellige conceptstores passeerden de revu. Tot slot – superhandig! – brengen de speciaal uitgezochte logeeradressen je bagage naar een volgend adres of het station (wel op aanvraag en tegen een kleine vergoeding).
Dag 1 – 13 km
We vertrokken na een half dagje werken op vrijdag rond 12u30 en kwamen aan in station Anzegem. De uitbaatster van Achiel en Hector stond er al klaar om onze bagage op te pikken want ’s avonds zouden we bij hen de nacht doorbrengen. Zo konden wij zorgeloos aan de tocht beginnen…
Met het kaartje op zak was het heel gemakkelijk om telkens de aangeduide knooppunten te volgen, ook alle pijltjes stonden op duidelijke plaatsen tijdens onze route. Prachtige uitzichten troef van zodra we vertrokken waren: op de Scheldevallei, de Gijzelbrechtegem en Kaster (de uitzichten staan trouwens ook uitgeduid op het kaartje zodat je precies weet waar je halt kunt houden voor mooie foto’s ;). De Scheldevallei konden we bewonderen tijdens onze (h) eerlijke lokale Streuvelspicknick. Die konden we via een code op de picknickkasten vinden aan De Kleine Kluis ter hoogte van knooppunt 5. Van een streuvels biertje, tot zelfgemaakte mellow cakes, aardbeitjes, rillette, zelfgemaakte confituur en pistolékes, mmm.
Belevingslogies Fons van Achiel en Hector
Fons is naast onze 1e overnachtingsplaats eigenlijk ook een koffie-en theeschuur Achiel & Hector die helaas gesloten was omwille van een Covid-geval onder de medewerkers. Gelukkig hadden we onze buik al vol van al dat lekkers uit de picknickmand. De gastvrijheid van de eigenaars was het eerste dat ons meteen opviel. We kregen een rondleiding in het domein vol hoevedieren en gezelligheid. De pop-up camping (enkel in de zomermaanden) bestaat uit 4 tenten voor verschillend aantal personen. Eerst zouden we in de tent van 2 personen slapen, maar omdat de grotere tent ook vrij was, mochten we daar slapen. Omdat we niet goed wisten wat de opties waren om te eten, hadden we gereserveerd in Restaurant Landouw (lag trouwens ook op de route van dag 2 en was slechts 5 min fietsen). Ook zonder te reserveren zouden we lekker kunnen eten omdat de eigenaars meedenken met hun gasten (afhaalmenu van het Mag Restaurant, zelf koken, frietjes gaan halen in het dorp in de buurt,…). Met 13 km in de benen en lekker eten in de maag gingen we slapen in de supergezellige tent.
Dag 2 – 20 km
Gewekt door het gebalk van de ezel en na een super verfrissende buitenbosdouche middenin de natuur, konden we genieten van een heerlijk ontbijt met zicht op de diertjes (zwijntjes, ezels, cavia’s, kippen, konijnen, hond, vogels) en het speelbos. We waren helemaal klaar om aan dag 2 te beginnen!
Omdat we de dag ervoor al gestopt hadden aan Restaurant Landouw, besloten we verder te wandelen. (Het was ook nog te vroeg om al 'aan den apero' te beginnen ;). )
Daarom wandelden we door tot het Sint-Arnolduspark waar een hele leuke zomerbar was. De zomerbar ligt helemaal in het groen en is ideaal om met kids naar toe te gaan: je kunt een oogje in het zeil houden terwijl je er iets drinkt (of eet).
Even afwijken vanaf knooppunt 73... en we waren net op tijd toegekomen In d'halve Maan! Het is een meer dan honderd jaar oud dorpscafé waar schrijver Streuvels vroeger vaak over de vloer kwam. We zaten eerst op het terras buiten maar moesten ons al snel verplaatsen naar het afdak voor een hevige regenbui. De ober vertelde ons dat dit een oude schrijnwerkerij was waar de rustieke elementen behouden waren, heel leuk en gezellig ! Ook het eten was top, je krijgt waar voor je geld.
Ook 's middags hadden we opnieuw heel veel geluk. De lucht was pikzwart maar net voor de regen met bakken uit de lucht viel, kwamen we aan in restaurant / café De welriekende dreef. Hoewel het nog 10 minuten voor openingstijd was, mochten we gelukkig al schuilen voor de regen met een koffietje om op te warmen.
's Avonds kwamen we aan rond 20u in vakantiewoning Het Streuvelsnest. We werden verwend met lekkere zelfgemaakte pizza's die we eerst zelf mochten beleggen. Er was nog een ander koppel aanwezig en het werd 's avonds een gezellige avond bij het kampvuur.
Dag 3 – 14 km
Na een ontbijtje (van heerlijk zelfgemaakt brood en confituur van de uitbater) zetten we onze tocht verder. Hoewel Hoevewinkel Sterhoek, Bistro Biboo en Bar Noorman nog op onze route lagen, hebben we geen stops meer gedaan omdat het hard regende.
Mijn vriend had nog een voetbalmatch te spelen ’s middags, dus we wandelden goed door. Na 14 km kwamen we uiteindelijk weer aan - waar we begonnen waren - in het station van Anzegem met onze benen niet zo moe (we zijn wel wat sport gewend) maar wel héél voldaan.
Het totaalplaatje is een prachtige route van ongeveer 46 km (wij deden er ongeveer 9u over) in het groene, glooiende landschap rondom de Tiegemberg.
Wij deden het in 3 dagen (vrijdagnamiddag, zaterdag, zondagmorgen), maar eigenlijk kan je zelf kiezen hoeveel km je elke dag wandelt of hoe je het opsplitst.
Waarom je deze trip écht eens moet proberen:
- Vergeten dorpjes vol historie komen op je pad
- Kerkwegels en onverharde paden waar je geen kat tegenkomt (ofja misschien wel een kat ;) )
- Creatieve haltes vol charme die aangeduid zijn op de kaart
- Lieflijke landschappen en ideaal voor leuke en instagrammable foto's
- Je bent eens een weekendje weg en hoeft zelf vooraf & tijdens niet al te veel na te denken.
Helemaal overtuigd? Alle info vind je hier.