Loopanalyse bij Progress
Vorige week ging ik voor de tweede keer naar het Progress Centrum in Gent (eigenlijk was het al de 3e keer want we testten er eerder al het indrukwekkende alter G toestel uit! Die blogpost lees je hier. Het doel van mijn bezoek was om mijn looptechniek te verbeteren aan de hand van een loopanalyse. Het was heel erg confronterend met het nemen van ontstekingsremmers tot gevolg! Waarom? Dat lees je hieronder.
Je zou denken dat enkel professionele lopers zo’n analyse nodig hebben. Maar niets is minder waar!
- Loop je al jaren 5 à 10 km maar gaat je tijd niet naar beneden?
- Liever blessure preventief gaan trainen?
- Wil je kwaaltjes en klachten tijdens het lopen behandelen?
- Opbouwen in km’s? Dit kan van 0 naar 5 zijn maar ook van 10 naar 20 km.
- Wil je een marathon lopen?
Bij elk bovenstaand doel is een loopanalyse zeker aangeraden!
1. Screening van de probleemzones
Een loopanalyse start bij het zoeken naar de probleemzones. Ze willen eigenlijk de zwakste zones in de spieren ontdekken die je nodig hebt bij het lopen. Aan de hand van oefeningen wordt nagegaan waar er nog kan aan gewerkt worden. Uiteraard is dit bij iedereen anders. Achteraf krijg je dan ook individuele oefeningen mee om die zwaktes te verbeteren. Die oefeningen moet je 6- 12 weken uitvoeren voor je een tweede sessie volgt om je looptechniek bij te schaven. Zo moest ik oa mijn quadriceps en lange & korte kuitspieren meer statisch gaan rekken om deze langer te maken.
2. Looptechniek bijschave
Als de probleemzones aangepakt zijn en ze eigenlijk geen echte probleemzones meer vormen, wordt overgegaan naar de eigenlijke loopanalyse. Daarbij moest ik op een loopband lopen op verschillende tempo’s en ondertussen werd de stand van mijn voeten, benen en heupen gefilmd. Daarna kreeg ik 5 hele goeie tips om mijn loophouding en loopstijl te verbeteren. Dit waren de tips:
- Houd je lichaam helemaal recht en kijk recht voor je
- Houd je schouders niet opgetrokken en je ellebogen in een hoek van 90 graden
- Probeer je bekken niet te roteren en dus zo stil mogelijk te houden
- Zet kleine passen en probeer je voet onder je knie te houden bij het landen
- Let op je voetpositie en loop alsof je op hete kolen loopt
De confrontatie was groot toen ik de voor- en na beelden zag bij het toepassen van deze tips. Mijn loophouding en loopstijl was zoveel mooier achteraf. Deze tips lijken erg vanzelfsprekend maar het was toch heel erg confronterend om te zien dat ik ze niet allemaal op de juiste manier toepaste! Zeker omdat ik al loop sinds ik klein was. Ik had deze loopanalyse zoveel eerder moeten doen.
3. Extra oefeningen
Ik kreeg nog individuele extra oefeningen mee om spieren te versterken die ik nodig heb voor een juiste looptechniek.
20 km door Brussel met ontstekingsremmers
Omdat ik de 5 tips allemaal tegelijk toepaste en dus mijn looptechniek drastisch veranderde, had dit zijn naslag op mijn peesblad (onderkant van mijn voet). Ik had een drukkend stijf gevoel, maar geen echte pijn. Op aanraden van de dokter mocht ik toch de 20 km lopen mits ontstekingsremmers. Gelukkig ondervond ik geen pijn tijdens de wedstrijd zelf (en liep ik in dat warme weer 7 min sneller dan vorig jaar, hoera!) Maar hiermee wil ik aantonen dat je jou best laat begeleiden wanneer je zo’n aanpassingen doet in je loopstijl. Iedereen is uniek, heeft een eigen manier van lopen en heeft dus nood aan een individuele aanpak.
Getest én goedgekeurd!
Deze loopanalyse was zeker en vast de moeite! Ik heb er zoveel bijgeleerd. Misschien zelfs meer dan alles wat ik het voorbije jaar heb gelezen online over lopen. Omdat deze loopanalyse zo individueel is, is hij ook heel efficiënt. Ik raad eigenlijk elke loper, van recreant tot topatleet aan om zo’n loopanalyse te doen. Zo kunnen enorm veel blessures verholpen worden. Niets is meer frustrerend voor een loper dan weken stil zitten. 1 adres: Progress Centrum, Langeplankstraat 21, Gent. Zo’n loopanalyse duurt 1u30 en kost €65. Je krijgt dus tips, oefeningen en een trainingsschema. Je kan nog een extra afspraak maken indien nodig.
Allen daarheen!