Quinoa op Mediterraanse wijze
Zin in een gerechtje dat niet lang duurt om klaar te maken, maar toch heel goed scoort? Probeer eens quinoa! Quinoa kan daarnaast op verschillende manieren geserveerd worden: als warm aperitief hapje, als koude lunch om mee te nemen naar je werk, of om nog eens te verwarmen als avondmaal indien je nog quinoa over hebt. Quinoa presenteert heel mooi en smaakt daarenboven nog eens verrassend goed in vele combinaties.
We besloten om op zondagmiddag nog eens een chiro-reünie te houden met de oudleiding (zijn wij echt al zo oud?!) van Chiro Jochi Roeselare. Het was een stralende dag en gastvrouw Liesbeth besloot om de tafel buiten te dekken. Het werd een theekransje-met-alle-soorten-gebak gevolgd door een cava met-aperitiefhapjes namiddag. Iedereen deed zijn duit in het zakje en had iets lekkers mee. Ikzelf zorgde voor een voorgerecht-aperitiefhapje: Quinoa op Mediterraanse wijze.
Wat is quinoa?
Quinoa is zaad (en dus geen graan zoals soms wordt gedacht) die al eeuwenlang geteeld wordt in Zuid-Amerika. Hieronder even op een rijtje waarom ik zo’n fan ben van quinoa:
♥ Kan als vervanger voor rijst, pasta of muesli gegeten worden
♥ Is een alternatieve plantaardige vleesvervanger
♥ Bevat zeer veel eiwitten met vrijwel alle essentiële aminozuren waardoor het spierweefsel in
stand gehouden wordt
♥ Zit boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten en zorgt voor langdurige energie
♥ Bevat geen gluten, maar gezonde voedingsvezels die zorgen voor een langer verzadigd gevoel
♥ Zorgt voor minder aanmaak van lichaamsvet
♥ Bevordert de spijsvertering en darmwerking
Alleen maar goeie eigenschappen, geen reden meer om het niet eens uit te proberen!
Recept: Quinoa op mediterraanse wijze
Wat heb je allemaal nodig?
Recept voor 4 personen:
- 275 à 300 gram quinoa
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 1 ui
- (eventueel ook 1 aubergine)
- 250 gram verse kerstomaatjes (uit de moestuin)
- 100 gram olijfjes
- 100 gram fetakaas
Oliën en specerijen:
- 2 el balsamicoazijn
- 3 el olijfolie
- 1 el tijm
- 1 el verse fijngehakte oregano
- Snuifje peper
- Snuifje zout
- Enkele teentjes look voor de liefhebbers
Hoe ga je aan de slag?
Stap 1
Spoel de quinoa en meng de quinoa met water (per 100 gram quinoa 150 ml water) in een kleine pot en breng al roerend aan de kook. Kook de quinoa gedurende 8 minuten. Neem daarna de pot van het vuur en laat de quinoa afgedekt nog even doorgaren. Voor het serveren kun je deze nog eens omscheppen. Ik verkies de 3 kleuren Bio quinoa van Bosto Grains (te vinden in de meeste
grootwarenhuizen): het geeft direct meer kleur aan je maaltijd!
Stap 2
Snijd al je groentjes fijn en stoof ze in een pot.
Stap 3
Voeg je kruiden toe bij je groentjes: verse oregano fijngehakt, tijm, zout, peper, balsamico-azijn, olijfolie en eventueel wat look.
Stap 4
Voeg de de groenten met kruidenmix toe aan je quinoa. Werk dit geheel af door je fetakaas en olijfjes (in schijfjes gesneden) toe te voegen.
Tip: quinoa zijn zaden en die kunnen ‘schuren’ in je maag. Eet daarom niet iedere dag quinoa en gun je maag ook eens wat rust, hoe lekker het ook is ;-).
Presenteer dit nu in kleine of grote kommetjes naargelang je soort maaltijd: als warm aperitiefhapje in een klein kommetje, als verfrissende koude lunch op het werk in een handig ‘meeneempotje’ óf als warm avondmaal in een groter kommetje. Mogelijkheden genoeg! Laat het smaken!