Wanneer zijn je loopschoenen versleten?

Nu het weer warmer wordt, kunnen we onze loopschoenen weer uit de kast halen. Maar kunnen we wel met dezelfde schoenen lopen als vorig jaar? Moet je elk seizoen nieuwe loopschoenen kopen? Ik som de factoren van slijtage op en deel een checklist die je kan gebruiken om te beslissen of je al dan niet nieuwe schoenen nodig hebt.

Loop waar en wanneer je wilt

Lopen is toegankelijk voor iedereen. Geen verplaatsing naar de sportclub nodig, je moet geen (ingewikkeld) materiaal aanschaffen, je moet geen lidgeld betalen, je bent niet afhankelijk van trainingsuren (als je niet in een club traint), … Je trekt je loopkledij aan, zet je muziek op, maakt je spieren warm en hup there you go. Als het weer wat meevalt kan je lopen, waar en wanneer je maar wilt.

Loopschoenen = basis van je workout

Loopkledij is belangrijk en best aangepast aan de weersomstandigheden. Maar loopschoenen zijn het belangrijkst! Je schoenen vormen de basis van je workout en met goeie schoenen kun je blessures en pijn vermijden of toch zeker een pak verminderen. Te lang lopen met oude schoenen is een no-go!

3 slijtagefactoren

Er zijn 3 elementen die de slijtage van je loopschoen kunnen beïnvloeden:

1. Het aantal km’s en loopsessies dat je loopt

Gemiddeld zou je aan 800 à 1000 km je schoenen moeten vervangen. Als je altijd met dezelfde schoenen loopt is het niet zo moeilijk en kun je in de loopapp op je smartphone zoals Runkeeper, Runtastic, Strava,… optellen aan hoeveel km je zit. Er bestaan ook hartslagmeters die alle trainingen opslaan en statistieken weergeven zoals bijvoorbeeld de Tom Tom Runner 3. Als je met verschillende schoenen loopt, kun je je trainingen loggen in een schriftje op de ‘ouderwetse manier’: met pen en papier.

Hoe vaker je loopt, hoe sneller je schoenen ook vervangen moeten worden. Vergeet daarbij niet dat je schoen ‘adem nodig heeft’ voor 48 uur. Wanneer je dagelijks traint is het aangeraden om een 2e paar schoenen aan te schaffen om af te afwisselen.

2. De impact op de zool van je schoenen

Hoe zwaarder je bent, hoe meer impact dit heeft op je schoenen, hoe sneller ze ook verslijten. Volgens Bradeley (Podotherapeut en tevens Asics Pro teamlid) is de belasting per schoen namelijk 2 à 3 keer je lichaamsgewicht.

Ook de manier waarop je loopt kan invloed hebben op de slijtage van je schoenen. Iedereen is uniek en heeft andere voeten.

Overpronatie

Je hebt een pronerende voet als hij naar binnen helt als je loopt. Daarbij heb je dus een schoen nodig met ondersteuning of gerichte demping.

Onderpronatie of supinatie

Sommigen hebben een supinerende voet waarbij de voet naar buiten helt. Daarom is een schoen met heel veel demping nodig.

Neutrale pronatie

Nog anderen hebben een neutrale voet en hebben dan ook geen corrigerende loopschoen nodig om goed te kunnen lopen.

3. De ondergrond waarop je loopt

Je kunt lopen op de loopband met een zachte ondergrond. Op straat kan je uiteraard ook lopen maar dat voelt al veel harder. Lopen op het uitgestippeld parcours in het bos of op de Finse piste is een andere optie. 1 ding is zeker: op een harde ondergrond slijten je schoenen het snelst. Het is natuurlijk ook handig om 2 paar schoenen aan te schaffen wanneer je buiten lopen afwisselt met het lopen op een loopband. Zo moet je je schoenen niet steeds kuisen als je in het bos gelopen hebt, en de loopband gaat niet stuk.

Checklist

Bradeley maakte een checklist om te zien wanneer je loopschoenen nu echt versleten zijn.

  • Is de buitenzool tot aan de middenzool versleten?
  • Voelt de middenzool te zacht?
  • Kun je de middenzool gemakkelijk indrukken?
  • Zie je in de middenzool vouwen over de lengte?
  • Steken je tenen door de neus?
  • Is de slijtage asymmetrisch in vergelijking met de andere schoenzool?
  • Staan je schoenen niet meer recht wanneer je ze op een vlak oppervlak zet?

Antwoordde je op bovenstaande vragen vooral ‘ja’? Dan zijn jouw loopschoenen dringend aan vervanging toe!

Mijn gouden raad is tenslotte om naar een speciaalzaak zoals Sportline te gaan. Daar staan experts voor je klaar en kunnen zij de beste schoen voor jouw voet aanbevelen. Bij Sportline krijg je er zelfs een gratis loopanalyse waarbij op beelden gekeken wordt hoe jij je voet zet op de loopband. Het zou te jammer zijn om een blessure op te lopen door een verkeerde schoen, toch?

Meer artikels

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Op Fitness Retreat in Zuid- Tirol

Gaan sporten, eten, drinken maar vooral genieten in Zuid-Tirol, Italië. Ik was er nog nooit...
Wanneer Zijn Je Loopschoenen Versleten - Artikel - louisedelputte

Bye bye hair: laserbehandeling getest

Velen zullen het beamen; niets vervelender dan wanneer je klaarstaat om naar de gym te...
Wanneer Zijn Je Loopschoenen Versleten - Artikel - louisedelputte

Beleef méér al wandelend in de Leiestreek.

Vorige maand ging ik wandelen in de Leiestreek op uitnodiging van Toerisme Leiestreek, yay! Ik...
Wanneer Zijn Je Loopschoenen Versleten - Artikel - louisedelputte

Loopdoel na heupblessure

Jaaaa hier ben ik terug na een lang intermezzo. Sinds mijn 1e marathon (daarover volgt...
Wanneer Zijn Je Loopschoenen Versleten - Artikel - louisedelputte

Primeur in Kortrijk: eindeloos zwemmen!

De zwembaden gaan morgen opnieuw open, hoera! Vele triatleten en recreatieve zwemmers zullen...

Volg mij op Instagram

Wij maken gebruik van cookies

De website van Louise Delputte maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie